Sivut

lauantai 11. syyskuuta 2010

Zurich - kaunis ja kallis









Zurich yllätti meidät kahdella tavalla. Emme olleet osanneet kuvitella sitä niin kauniiksi paikaksi
kuin se oli ja kalliiksi. Sveitsiläisillä täytyy olla aivan eri tulotaso kuin muilla eurooppalaisilla... Saavuimme lauantai -iltapäivästä upealle päärautatieasemalle. Hotellimme oli kävelymatkan päässä vanhassa kaupungissa kapealla kujalla. Itse hotelli ei ollut hääppöinen; huone ahdas koppero ylimmässä kerroksessa ja aamiainen kahvi leipäpalan ja hillojen kera - mutta se oli tämän reissun kallein majoitus meille, n. 120 euroa yöltä. Hienompiin hotelleihin miellä ei olisikaan ollut varaa.
Ravintoloiden hinnat hirvittivät, mutta onneksi oli lauantai ja löydettiin kauppa, josta saimme ostaa syötävää.
Hotellin viereisellä aukiolla esiintyi Nuoriso-orkesteri ja Zurich-järven rannalla tämä nuorten potukka, joka soitti hyvin mm. Jimi Hendrixin kappaleita.
Sunnuntaina kierreltiin ja kuvattiin vanhaa kaupunkia. Zurich sijaitsee Zurich-järven rannalla ja kaupungin läpi virtaa sen laskujoki Limmat. Kaupunkia ja järveä ympäröivät vuoret. Järven takana näkyi lumisia huippujakin. Järvi ei ole niin suuri kuin Bodensee, jonka ohitimme matkalla, mutta melkoinen kuitenkin, koska siellä oli tarjolla muutaman tunnin laivaristeilyjäkin Vanhan kaupungin rakennukset ovat kauniita ja hyvässä kunnossa. Näkee, että täällä ei ole ollut sotien tuhoja ja että täällä on rahaa pitää ne hyvässä kunnossa.
Kävimme Sell-/Zahnrahbahnilla (eräänlainen hammasratasta pitkin kiipeävä raitiovaunu) kukkulalla kaupungin yläpuolisella rinteellä. Vaunu oli osa kaupungin julkista liikennettä, joten sillä kulkeminen maksoi kertalipun verran. Sillä oli pysäkkejä pitkin rinnettä asutuksen keskellä. Päätepysäkillä oli satulinnamainen loistohotelli Dolden ja tietysti kaunis näköala, tosin itse kaupunki jäi puuston taakse.

















Zurich-järvi. Vesi oli kirkasta siinä samoin kuin Limmat-joessa. Valtavasti valkoisia joutsenia ja sorsia.
Joen varressa olivat raatihuone ja Grossmunchter-kirkko.



Sekä joen, että järven rannalla oli tällaisia kelluvia kylpylöitä. Niissä on ilmeisesti uima-altaat ja terassilla näkyi ihmisiä ottamassa aurinkoa. Järvenrannan kylpylöissä näkyi joitakin uimareita järvessäkin.




Sveitsiläisiä juustoja katselimme, emme raaskineet ostaa.
Sunnuntaina kävimme kahvilassa juomassa cappuchinot. Hintaa yhdelle kupilliselle tuli 6 euron verran. Illallisen Esko tarjosikin minulle ulkona joen rannassa näin upeassa maisemassa - Nakkikioskilla.

Sveitsiläisten puheesta emme ymmärtäneet mitään. Kieli kuulosti kummalliselta saksan ja siansaksan sekoitukselta. Täällä kannatti kuitenkin ehdottomasti käydä paikan kauneuden takia. Ilmakin muuttui täällä kesäiseksi. Päivällä lämmintä oli yli 20 astetta ja aikaisempi vaatetus tuntui jo liian kuumalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti