Sivut

maanantai 6. syyskuuta 2010

Wienissä


Wieniin saavuttiin junalla lauantaina. Matka Bratislavasta kesti aikataulun mukaan vain tunnin, mutta siihen meni 10 minuuttia kauemmin. Aletaan oppia, että täällä junat ovat aina myöhässä. Nyt oli kiire tapaamiseen huoneistolla. Onneksi Sydbahnhofin asemalta oli lähijunayhteys suoraan Pratersternille, jonka lähellä asuntomme on. Täällä meillä olisi tilaa majoittaa muitakin, sillä käytössämme on 3h+keittiö 6:ssa kerroksessa Praterstrassella, kävelymatkan päässä vanhasta keskustasta. Lauantaina käytiin kaupassa ruokaostoksilla ja pienellä kävelyllä lähistöllä Tonavan varressa illansuussa.


Sunnuntaina sitten lähdettiin kävelemään keskustaan päin. Tonavan kanaaleja on täällä useampia. Sitten bongattiin tuo juoksijapatsas. Luulimme, että kyseessä on joku paikallinen urheijijasuuruus, mutta lähempi tarkastelu osoitti, että "patsas" onkin viereisen, nyt sunnuntaina suljetun urheilutarvikeliikkeen mainos.

Kiertelimme vanhan keskustan katuja sikin sokin ajatuksella, että katsotaan mihin päädytään. Kaikenlaisia kauniita rakennuksia tuli vastaan. Niitä ei vain yleensä pysty kuvaamaan, sillä kadut ovat sen verran kapeita ja rakennukset suuria, etteivät ne mahdu kameran kuvaan. Sellaisen kuvan, josta näkee, mitä se esittää sai vain aukioiden ympäristöstä.






















Eksyttiin sitten vahingossa tänne keisarillisten rakennusten alueelle, Hofburgiin.
Täällä on palatsi palatsin vieressä, ovathan kaikki hallitsijat aikanaan lisänneet tänne jotain. Palatseissa on nähtävänä mm. talviratsastuskoulu, jossa on lipitsanhevosten ratsastusnäytösiä, keisarillisia asuinhuoneistoja ja aarrekammioita ja eri museoita. Nuukina matkailijoina tyydyimme rakennusten ja aukioiden ulkoapäin ihailuun, nähtävää kun oli tässäkin.











Tässä rakennuksessa on keisarinna Sissin asuinhuoneet ja tuo taaimmainen kaarirakennus, Neue Burg on viimeisin, 1913 valmistunut rakennus. Viisi vuotta sen jälkeen Habsburgien valta oli mennyttä. Täältä A. Hitlerin kerrotaan ilmoittaneen Itävallan ja Saksan liiton syntyneen 1938.
Täällä kiertelyyn kuluikin tuo sunnuntaipäivä. Maanantaina lähdimme Hop On-Hop Off-kiertoajelulle. Sellainen koettiin hyväksi Lontoossakin, joten siis täälläkin. Kun on niin paljon nähtävää, ettei tiedä mistä ja miten aloittaa, tuo kiertoajelu, missä on päänähtävyydet, joiden kohdalla voi hypätä pois kyydistä ja jatkaa hetken kuluttua kiertoajelua seuraavalle nähtävyydelle.
Wienin Oopperatalo, josta kuulemma se Uudenvuoden konsertti. Se takana oli Hotelli Sacher, josta puolestaan on kuulemma lähtöisin Sacher-kakku. Hotellissa näkyy vielä olevan kunnon palvelu asiakkaille.




Keisariperheen kaupunkiasunto oli Hofburgissa ja kesäasunto puolestaan tämä Shönbrunnin linna. Vaatimaton muutaman huoneen, kuten kuvista näkyy, mökki pienellä puutarhalla...
Minkähänlaisen määrän henkilökuntaa tämä on tarvinnut, ja tarvitsee edelleenkin. Puutarhureita ainakin näimme joka puolella leikkaamassa puita ja pensaita. Täälläkin kiertelimme vain ulkopuolella. Varsinaisessa palatsissa olisi ollut nähtävillä asuinhuoneita ja maksullisia kohteita ulkona olivat Eläintarha, labyrinttipuutarha, palmuhuoneet yms. Pari tuntia kului ihan vain tuonne puutarhan perällä olevalle kukkulalle ja takaisin kävelyyn. Kukkulalla oli Gloriette arkadi, jonka tarkoitus lienee vain ollut linnalta avautuvan maiseman kaunistaminen.

Tämä on ollut alunperin metsästysmaja kaupungin ulkopuolella, mutta kuten Hofburgiakin tätäkin on kukin keisari laajentanut ja uudistanut. Nyt se on jo melkein keskellä kaupunkiakin, niin paljon on Wien kasvanut.



Kauniita suihkulähteitä ja kukkaistutuksia.





Gloriette linnan vastapäisellä kukkulalla. Sieltä puolestaan komeat näköalat linnan sisäpihalle päin.









Puisto oli täynnä erilaisia suihkulähteitä. Puut leikattu suoriin linjoihin tai kauniiksi kaariksi.







"Kaupunkiin" palattuamme ajelimme vielä mm. Itävallan Parlamenttitalon ohitse.




1 kommentti: