Sivut

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Siellä sun täällä, Ateenassa kuitenkin









Sunnuntaina käveltiin paitsi Akropoliksella, myös viereisellä Muusien kukkulaksi kutsutulla
mäellä. Sen laelta löytyi tämä 100-luvulla pystytetty Filopappoksen muistomerkki ja vähän alempaa tämä kummallinen paikka, jossa oli kivikasassa tuoreita ruusuja. Olisikohan joku muusien alttari? Mäeltä oli tietysti hyvä näkymä viereiselle Akropolikselle.

Lauantai vietettiin käveleskentelemällä Akropoliksen alapuolisella
alueella vanhassa keskustassa. Siellä on nähtävillä vanhan antiikin
kaupungin raunioita. Useimmat tuhoutuneet kivijalkaa myöten niin, että hahmottamiseen tarvittiin tätä karttapiirrosta.

Seppien jumalalle pyhitetty
Hefaistoksen temppeli on alueen parhaiten säilynyt rakennus.





Eilinen maanantai seikkailtiin puolestaan Ateenan satamakaupungissa Pireuksessa. Ateenasta saimme kartan taksikuskilta tänne tullessamme, mutta kartassa ei näy Pireusta. Metron opasteista näkyi, että yksi kolmesta linjasta menee Pireukseen. Siispä sillä matkaan. Matka kuitenkin katkesi kesken ennen pääteasemaa ja kaikki matkustajat poistuivat. Onneksi yksi rouva ystävällisesti opasti meitä. Metro korvattiin bussilla kahden aseman välillä korjaustöiden takia. Tämä rouva sitten kiikutti meidät oikeaan paikkaan ja oikeaan bussiin.

Kirjastosta lainaamassa Ateenan matkaoppaassa oli Pireuksesta mainittu hyvin vähän. Siinä kerrottiin satamia olevan useita. Kauppasatama, huvivenesatama, kalastajasatama ja Suursatama, josta matkustajalaivat lähtevät mm. Kreikan saarille. Metrolinja päättyi tuonne Suursatamaan. Me lähdimme kävelemään sataman rantoja seuraillen etsimään kalastajasatamaa. Pari tuntia käveltyämme löysimme huvivenesatamaan ja hämmästelimme valtavia "veneitä". Suurimmat niistä vaativat varmaan kymmenhenkisen miehistön liikkumiseensa. Siinä vaiheessa olimme jo niin auringon uuvuttamia, että totesimme tämän riittävän tällä kertaa. Seuraava ongelma oli, miten täältä pääsee takaisin Ateenaan. Viimein löytyi bussipysäkki, jossa oli tuttu nimi Syntagma. Se on Ateenan keskustassa. Bussien reitit kun on kirjoitettu kreikkalaisin kirjaimin, joten paikan nimiä on vaikea tunnistaa. Eilinen päivä vierähtikin iltaan ennenkuin saavuttiin takaisin kämpille.
Matkalla poikettiin vielä Carrefour-marketissa (vert. Prisma, Citymarket) tuossa lähistöllä ruokaostoksilla. Ruoka on täällä aikalailla samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Se mikä on erona pistänyt silmään meikäläiselle on kylkiäiskauppa. Täällä tuntuu, että lähes kaikissa tuotteissa on joku kylkiäinen. Osta juomaa ja saat lasin, osta pastaa ja saat kastiketta, osta yhtä pesuainetta ja saat toista lisäksi, osta kaksi ja saat kolmannen lisäksi. Nuo kylkiäiset ovat valmiiksi kiinnitettyinä noihin tuotteisiin.
Sama ilmiö on lehtikioskeissa, joita on kaduilla paikoin jopa 100 metrin välein. Täällä varmaankin lehdet ostetaan pääasiassa kioskeista kotiin tilaamisen sijasta. Lähes jokainen lehti on muovipussissa, jossa on mukana lahja. Naistenlehdissä mukana tulee deodorantti, kosmetiikkaa, meikkipusssia yms., lastenlehdissä jokin lelu. Lahjoina on lisäksi cd-levyjä, kirjoja yms.
Tämä tällainen kytkykauppahan on Suomessa jo kiellettyä, mutta näyttää kukoistavan täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti