Sivut

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Sagrada Familia

Eilisen páivákávelyn kohde oli támá Barcelonan páánáhtávyys eli Sagrada Familia.

Se on Antoni Gaudin tunnetuin teos, vaikkei hán aloittanut sen rakentamista, eiká vielákáán valmis. Gaudihan kuoli 1926. Nyt kirkon arvellaan valmistuvan joskus vuoden 2020 vaiheilla. Rakennustyót ovat káynnissá koko ajan.



Tuo vasemmalla ole kuva on kuvattu postikortista, koska rakennus on niin valtava, ettei siitá saa kameralla milláán kuvaa kuin osittain.




Támá Josep Maria Supirachin kásialaa
oleva, Kristuksen kársimystá kuvaava
lánsisivu on valmistunut 1980. Kuvat ja patsaat ovat aika yksinkertaisia verrattuna itáiseen páátyyn.



Itáinen sivu on Gaudin aikakaudelta. Se kuvaa Kristuksen
syntymáá ja on táynná pieniá yksityiskohtia. Kuvien ja koristeiden katsomiseen olisi tarvittu hyváá kiikaria.

Kirkkoon tulee kaikkiaan 18 tornia. Sataan metriin kohoavat 12 apostolille, 4 evangelistalle ja Neitsyt Marialle omistetut tornit ja 170 metrisen páátorni omistetaan Kristukselle sitten joskus ´
kun se valmistuu.


















Tornien huipun koristelua.







Sisállá oli juuri meneilláán lattian laitto, joten páásimme vain reunoilta kurkistelemaan. Gaudin suunnittelemat pylváát kuvaavat puita, joiden lomasta ylhááltá aurinko pilkistelee.

Kun oltiin aikamme ihmetelty tuota kirkkoa káveltiin vielá váhán matkan pááhán katsastamaan támá sairaalakompleksi Hospital de Santa Creu i de Sant Pau, joka myós on Unescon maailmanperintókohde. Sen sanotaan olevan Euroopan tárkeimpiá modernistisia monumentteja. Valitettavasti emme remontin takia páásseet sisápihalle ihastelemaan sairaalarakennuksia eli paviljonkeja. Arkkitehti Doménech i Montanerin ideana on ollut, ettá raitis ilma, taide, várit ja puut parantavat jo sinálláán. No, jos tátá vertaa Meikkuun, niin kyllá tuon uskoo.









1 kommentti: