Sivut

torstai 6. toukokuuta 2010

Arkkitehti Antoni Gaudi 1

Viime viikolla, ennen kuin takatalvi iski tánne Espanjaan kávimme kávelyllá Passeig de Grasialla ihastelemassa náitá kahta Antoni Gaudin taloa.
Táállá on satanut maanantain ja tiistain. Lámmintá on ollut vain 14-15 astetta. Luinkin netti-Hesarista tuon uutisen takatalvesta. Sen mukaan Katalaniassa on ollut kylmempáá kuin koskaan tilastoinnin aikaan. Jossain páin Katalaniaa seká Ranskassa on satanut luntakin. Ei sentáán táállá. Siis kokemus támákin.





Támá ensimmáinen on nimeltáán alunperin Casa Milà sen omistajan mukaan, mutta on kansansuussa saanut nimen La Pedrera, eli kivilouhos. Sen sanotaan olevan Gaudin tárkein ja viimeiseksi jáányt asuinrakennus. Vuosina 1906-1912 rakennettu talo oli aikoinaan hyvin tuomittu, mutta nyt arvostettu ja maailmanperintókohteeksikin nimetty.


Támá Batllo-talo puolestaan on hyvin várikás, kuin sadusta. Julkisivun sanotaan kuvastavan Katalonian suojeluspyhimyksen Pyhán Yrjánán ja lohikáármeen taistoa.
Me ihailimme taloja vain ulkoa, sillá sisáánpáásymaksut olivat melkoiset, táhánkin taloon 17 euroa hengeltá. Ulkona olevasta esitetaulusta sai jotain kuvaa talon sisápuolisesta hienoudesta ja katon savupiippujen koristeluista.




Hauskan nákónen se oli illan pimentyessákin.
Olisipa parempi kamera, jotta saisi nákyviin kaikki pienet yksityiskohdat, nuo mosaiikit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti