Sivut

keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Sakkara ja Memfi

Tänään tehtiin tämän matkan viimeinen "pakollinen" tutustumiskäynti. Täällä on ollut pari viime päivää koleaa ja pilvistä, joten jätimme tämän reissun odottamaan kauniinpia ilmoja. Maanantaina käytiin vain kävellen ruokaostoksilla täältä n. 3 km päässä olevassa kaupassa. Se on ainoa ns. supermarket tässä lähellä. Niitä on täällä vielä suht' vähän. Sen sijaan kioskeja ja pikkupuoteja on tuossa katujen varressa ihan vieri vieressä. Välillä vain on mukava kierrellä ja tutkailla isomman ruokakaupan valikoimaa, etenkin kun tuotteiden hinnat ovat merkitty hyllyihin aivan niin kuin Suomessa. Tulee muuten huomattavasti edullisemmaksi ostokset tuolla, kuin noissa pikkupuodeissa. Ottavat armaan meiltä tyhmiltä, rikkailta turisteilta hieman extraa.

Tiistaina käytiin sitten toiseen kertaan Egyptiläisessä museossa. Se kuin on niin valtava, että katseltavaa riittää useammaksikin kerraksi. Nyt katseltiin niitä osia, joita ei ensimmäisellä kerralla jaksettu, sekä vielä kerran ihmeteltiin sitä tavaran määrää ja kauneutta, mitä sieltä Tutanhamon haudasta on löydetty.

Tänään ilma lämpeni jo lähes helteiseksi ja aurinko paistoi. Onni oli muutenkin myötä, sillä löysimme itsellemme taksin, joka ymmärsi jonkinverran englantia ja oli muutenkin asiansa osaava, kun kerroimme mitä haluamme käydä katsomassa. Hän kierrätti meitä lähes 4 tuntia hinnaksi neuvottelemallamme 125 punnan, eli n. 17,5 euron maksulla. Sakkara on täältä n. 20 km etelään ja Menfi siitä vielä jonkin verran eteenpäin.

Tie sinne ei ole mitenkään hyväkuntoinen. Se kulkee pitkin Niilin sivuhaaran/kanavan viertä. Oli suomalaiselle järkyttävää katsella siinä virtaavaa vettä. Näimme matkan varrella vedessä yhden lehmänraadon ja kaksi aasin/hevosen raatoa sekä valtavan määrän roskaa, etenkin muovipulloja, sekä vedessä että rantapenkereellä. Virtaus oli aika voimakas ja ilmeisesti siitä saadaan myös kalaa, koska kalastajia näkyi veneissä verkkoja laskemassa. Emme ole syöneet täällä kalaruokia, koska olemme epäilleet kalojen tulevan Niilistä eikä merestä. Tämän päivän näyn perusteella se onkin ollut viisasta.

Sakkarassa näimme tuon Djoserin porraspyramidin, joka on vanhin pyramidi, n. 2670 ea. Siellä oli sen kunnostustyöt käynnissä, kuten kuvista näkyy. Varmaan tarpeenkin, sillä näyttävät kivet olevan joissain paikoin liki tippumassa. Aavikolta pöllyävä hiekka puolestaan näyttää kerrostuvan "portaille" ja tasoittavan niitä. Yllätys oli se, että alueella on paljon pyramideja. Niitä näkyi joka puolella horisontissa, kun siellä katseli ympärilleen.

Lähistöllä oli hyvin säilyneitä faaraon hoviväen hautoja, joista parissa, manikyristin ja lihamestarin haudassa kävimme sisällä ihailemassa hyvin säilyneitä seinäkoristeita.

Niissä oli kuvauskielto varmaankin maalausten säilymisen vuoksi. Paikalla ollut opastaja ehdotti kovasti, että pientä maksua vastaan voisimme ottaa niistä kuvia. En periaatteesta suostu tuollaiseen. Parempi säilyttää ne jälkipolvienkin nähtäväksi.










Menfi on ollut Egyptin pääkaupunki n. 2200 ea. asti. siitä ei kyllä ole säilynyt juuri mitään. Nähtävänä oli lähinnä patsaita, tai niiden osia. Siellä kuvasin sitten näitä kahta suurmiestä, Eskoa ja Ramses II:sta.















Tuolla nähtävyyksiä katsellessa tuli tietysti nälkä. "Kotiin" päästyämme lähdimme syömään lähistölle. Pyramidialueella kun ollaan, ovat niin ravintolat kuin hotellitkin ottaneet nimensä siitä. Tässä Pyramidid Restaurant'in tarjontaa. Eskolla lihaa, Tepalla kanaa. Riisit lautasilla tietysti pyramidin muotoisessa keossa.

Parasta herkkua täällä on nuo tahnat (papuja, mausteita, valkosipulia ym.) joita syödään kaapaisemalla niitä leivällä, joka on vähän kuin pitaleipää tai rieskaa.

Tänään vasta ehdimme ensimmäisen kerran ihailemaan auringonlaskua kattoterassiltamme. Aikaisempina iltoina ollaan oltu auringonlaskun aikaan (n. 17.20) vielä kaupungilla tai kotimatkalla sieltä.


Kaunista!



Nyt on enää kaksi päivää jäljellä. Sääennusteet lupaavat tänne lämmintä ja aurinkoista. Ehkä vietämme viimeiset päivät kattoterassilla huilaillen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti