Sivut

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Kairo on valtava


Nyt on sitten käyty tutustumasssa kaupunginkeskustaankin muutaman kerran. Ensimmäisellä kerralla mentiin sinne taksilla, mikä on täällä suomalaisittain edullista. Kyyti maksoi 30 puntaa eli n . 3,5 €. Sitten päätettin tutustua Kairon metroon. Asunnolta on tosin mentävä taksilla lähimmälle, Gisan asemalle, sen verran kaukana se on. Metrokyyti puolestaan maksaa yhden punnan hengeltä. Hyvin se toimii ja on siisti. Metrossa on hyvin kuuma -yleensähän metrot ovat viileitä. Sitä kummastelimme, ettei se vaikuta olevan kovinkaan syvällä maan alla, vaikka niin olisi luullut, alittaahan metrorata Niilinkin, eikä maaperä täällä tunnu kovinkaan kallioiselta, paremminkin hiekkaiselta. Erikoista muuten on, että kaikissa metrojunissa on kaksi keskimmäistä vaunua varattu vain naismatkustajille.

Kävimme tutustumassa Kairon päärautatieasemaan. Kartan ja opaskirjojen mukaan sen edessä piti olla valtava Ramses II:n patsas, joka on siirretty siihen joskus 50-luvulla. Kierreltiin ympäristöä moneen kertaan näkemättä sitä. Sitten menimme aseman turisti-infoon kysymään apua ja saimme kuulla, että patsas on siirretty pois. Virkailija neitonen soitti vielä jonnekin selvittääkseen asiaa. Tieto oli, että patsas tulee esille myöhemmin jossain muussa paikassa.
Kairon Tornissa kävimme katsomassa kaupunkia ylempää. Saihan sieltä selvyyttä siihen, että valtava se on. Asukkaita on 14-20 miljoona riippuen tietolähteestä ja varmaan myös siitä, mitkä kaikki lähiöt lasketaan mukaan.



Liikenne täällä on aivan mieletöntä. Kaduilla on yleensä 3-4 kaistaa yhteen suuntaan. Liikenne ei kuitenkaan kulje ns. kaistoja pitkin, vaan kaikki autot puikkelehtivat siellä sikin sokin. Lisäksi seassa puikkelehtivat jalankulkijat. Liikennevaloja on vain muutamassa kohdassa ihan keskustassa ja niitäkään ei tunnuta noudatettavan. Jalankulkijat ylittävät katuja kyllä henkensä kaupalla, autot eivät heitä kunnioita. Kyllä se tuntuikin ihan mielipuoliselta ylittää tuollainen 4-kaistainen ajorata autojen välistä!. Suojateitäkin on muutama maalattu keskustaan, mutta ei niillä ole mitään merkitystä.

Pölyä ja utua on kaikkialla. Usein aurinko on paistanut tuon udun takaa. Aamuisin pyyhimme terassin tuolit pölystä ennenkuin istumme ja sama on tehtävä illansuussa kun palaamme asunnolle. Asunnossa pöytien pinnat peittyvät nopeasti hienoon pölyyn ja kaikki ruokatavarat on peitettävä pölyltä. Tällaista on siis suurkaupungissa, vaikka asummekin ns. laitakaupungissa. Gisan lähiö on n. 20km. keskustasta.
Egyptissä ei alkoholia saa harvasta paikasta. Islamin uskonto kieltää sen, joten lähinnä hotellien ravintoloissa sitä tarjoillaan. Pitkään etsimme kauppaa, josta sitä voisi ostaa. Eilen sitten löysimme kaskustasta paikallisen viinakaupan. Nyt on muutama tölkki Sakkara-olutta kattoterassille nautittavaksi. Hintaa puolen litran tölkillä oli 6,5 puntaa, eli alle euron.


Pohdimme tätä kulttuurien eroa - Kuubassa alkoholia, etenkin rommia, oli myynnissä joka ainoassa kioskissa ja ihmiset ostivat sitä. Täällä Egyptissa taas ei myydä sitä juuri lainkaan, mutta kummassakin maassa olemme nähneet yhtä paljon humalaisia. Suomessa taas ollaan alkoholin saatavuuden suhteen noiden maiden puolivälissä, mutta humalaisia ja kaikenlaista rähinää alkoholiin liittyen näkee koko ajan joka puolella. ??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti