Sivut

sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Vanhan Kairon kujilla


Eilen käytiin vanhan islamilaisen
Kairon sydämessä ja Kairon
kuuluisalla, lähi-idän suurimmalla
basaarialueella, Khan al-Khalililla.
Sillä on kuulemma ikää lähes tuhat
vuotta. Pommejakin täällä on
räjäytelty, muttei onneksi tällä
kertaa.

Kauniita vanhoja rakennuksia, tuovat Istanbulin mieleen. Vanha kaupungin porttikin pääsi tuohon yhteen kuvaan. Moskeijoita alueella on kymmenittäin, mutta me katsastimme vain al-Hakimin moskeijan, joka on vuodelta 990, Kairon toiseksi vanhin. Aika vaatimattoman oloinen, johtuu kai tuosta iästä. Tuo kuva sen suurelta sisäpihalta.




Basaarialuaan kujilla oli myynnissä kaikkea mahdollista. Siellä oli ostoksilla paikkakuntalaisetkin. Jännää, miten täällä on tapana, että samaa tuotetta myyvät kojut, ja myös kaupungin keskustassa kaupat, sijoittuvat vieri viereen.


Basaareista emme mitään ostaneet.
Inhoan kaupankäyntiä, jossa
täytyy tinkiä ja koettaa saada
selville tavaran hinta.
Muutenkaan vuorottelukorvauksella
ei hankintoja juuri tehdä. Matkamuistokrääsää taas en halua kirjahyllyä täyttämään, etenkään kun kukaan ei niistä jaksa
pölyjä pyyhkiä.

Ostoksilla käytiin kuitenkin keskustan kaupoissa, sillä Eskolta
hajosi Turkista ostetusta, muutenkin nuhjuiseksi menneestä villatakista vetoketju.
Siellä sitten alueelta, jossa oli ainakin kymmenittäin miesten vaatekauppoja - yksi kauppakeskuskin erään talon sisällä pelkästään täynnä miestenvaateliikkeitä- löytyi uusi villatakki.

Täällä on ilmat sen verran viilenneet, että se on varsin tarpeellinen. -niin kuin Suomen kesässäkin useimpina päivinä.
Esko on vihjaillut, että minunkin pitäisi siirtyä tällaiseen pukumuotiin. Hän kuvaili paikallisia kaunottaria hieman salaa kävellessämme basaarialueella. Näin peittävästi pukeutuneita on toki vain ehä neljännes naisista. Yleisintä tuntuu olevan huivilla hiusten peittäminen. Se on tietysti kätevääkin, sillä täällä on niin pölyistä, että illalla päivän päätteeksi hiukset ovat tahmeat pölystä. Itse en nyt kuitenkaan ole innostunut huivia käyttämään - sitähän sai juuri melkein puoli vuotta käyttää pakosta. Nyt on kiva, että on tukkaa, vaikka se vielä onkin lyhyt ja ihme käkkärä.

Väkisinkin sitä miettii, miltä tuntusi kulkea tuollainen koko peittävä burgha päällään. Näkisikö sieltä edes mihin on menossa? Täällä kun nuo kadutkin on niin epätasaisia, että koko ajan on katsottava jalkoihinsa. Tuollainen päällä meikäläinen ainakin kompuroisi itsensä kipeäksi...











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti