Sivut

sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Citadellilla


Tänään päätettin tehdä taksimatka Kairon Citalellille. Se on 1200-luvulla rakennettu valtava linnoitus, jonka tehtävänä on ollut suojella kaupunkia ristiretkeläisiltä.

Linnoitukselle päästiin monien hankaluuksien jälkeen. Täällä Kairossa on ensinnäkin kahdenlaisia takseja: -musta-valkoiset, jotka ajavat ilman mittaria. Niiden kanssa on käytävä hintaneuvottelut etukäteen. Kamalaa tivaamista. Haluavat ihan mahdottomia summia turisteilta. Sitten on valkosia, joilla on musta-valkoinen shakkiruutu-raita kyljessä. Ne ajavat mittarin mukaan. Jostain syystä olemme suosineet viimeksi mainittuja aina kun sellainen on ollut saatavilla. Takseja täällä on kyllä hyvin paljon, enimmäkseen kuitenkin noita "tinkaamistakseja".

Suurin ongelma on se, että taksikuskit eivät osaa englantia, eivätkä aina tunnu tuntevan kaupunkiakaan. On ihan turha antaa niille tämän asunnon osoitetta, eivät he sitä tunne. Ollaan koitettu erilaisia apukeinoja; pyydetty ajamaan Pyramideille (silloin tosin pitää vielä käsimerkein näyttää pyramidi-kolmiota, sanoa "No Hotel" ja arabiaksi al-haram. Täällä on kymmenittäin hotelleja, joiden nimessä on Pydamid ja tietysti turistin näköiset ihmiset asuu niissä). Ollaan myös kokeiltu sanoa "to Spinks", tai "to Light Show", ne kun ovat tuossa lähellä. Sitten kun päästään autolla tähän lähelle, neuvotaan kuskia tälle kadulle, jossa tämä talo on. Usein ne vaan eivät tahdo millään uskoa, että me tiedetään mihin me halutaan mennä. Huh!
Tänään sitten lähdettiin tuonne Citadelliin. Kysyttiin kuskilta, ymmärtääkö hän mihin me halutaan mennä. "Yes". Näytettiin vielä varmuuden vuoksi Kairon kartalta tuo paikka. Sinne me ajoimmekin, sillä näimme auton ikkunasta tuon moskeijan ylhäällä mäellä. Kummasti vain auto kaartoi sen ohi - täällä on paljon yksisuuntaisia, monikaistaisia teitä, joten ajattelimme, että hän joutuu kiertämään päästäkseen sinne. Viimein hän pysäytti auton ja neuvoi, että tuosta kulman takaa pääsee sisään. Kovin vain näytti oudolta ympäristö, oltiin mielestäni ajettu kauas, eikä enää näkynyt koko kukkulaa. Siinä kun sitten käveltiin sinne kulman taakse meille selkisi, että hän olikin tuonut meidät Khan al-Khalilin basaarille.
Sitten vaan uutta taksia ottamaan. Tämäkään ei tuntunut ymmärtävän minne halusimme mennä. Ymmärsi kutenkin pysäyttää autonsa Turistipoliisin kohdalle. Tämä poliisi sitten tulkkasi englannista kuskille minne me olimme menossa. Sitten matka joutuikin nopeasti valtavan pitkää alikulkutunnelia pitkin pääsimme perille.
Citadellilta on upeat maisemat kaupungin yli. Sieltä näkyivät myös Pyramidit horisontissa.
Alueella oli erilaisia museoita, mm. Sotamuseo ja Vaunumuseo. Paikan päänähtävyys on kuitenkin kukkulan laelle 1800-luvulla rakennettu Mohammed Alin moskeija. Se on Kairon suurin moskeija ja tunnetaan myös alabasterimoskeijana. Itse Mohammad Ali on haudattu sinne Carraran marmorista tehtyyn pytinkiin.
Tuolla ollessa tuuli yltyi ja ilma muuttui pienoiseksi hiekkamyrskyksi.











1 kommentti:

  1. Terkkuja ainakin Suville ja Ninalle,joiden tiedämme lueskelevan näitä meidän höpinöitä!

    VastaaPoista