Sivut

torstai 10. kesäkuuta 2010

Kiertoajelulla

Torstaina käytiin Sigtseeing-ajelulla pohjois-Maltan reitillä.
Ensin kierrettiin Valletan ympäristön alueilla Sliemassa, St. Paul's Bayssä ja Gzirassa. Nämä ovat rantakyliä/kaupunkeja, joissa suurin osa maltan väestöstä asuu. Suurin osa hotelleistakin on näillä rannoilla. Asutus on uutta ja tiheää.








Mostan kaupunki sisämaassa on kuuluisa tästä kirkostaan Rotundasta. Kirkkoon mahtuu 12 000 ihmistä ja kupoli on kolmanneksi suurin Euroopassa.





Sitten matka jatkui keskellä saarta
olevaan Mdinaan ja sitä reunustavaan Rabatiin. Täällä kukkulalla on asuttu jo pronssiajalla, mutta arabit rakensivat sinne linnoituksen 800-luvulla. Mdina on ollut saaren pääkaupunki ritariajalle 1500 luvulle asti.
Mekin hyppäsimme pois bussista ja lähdimme tutustumaan näihin paikkoihin.
Itse Mdinaan mentiin sisälle portista vallihaudan ylitse.


Mdinan rakennukset olivat vanhoja ja kaupungissa vallitsi arabialainen tunnelma. Olisikin voinut kuvitella olevansa jossain arabimaassa, jollei täällä olisi ollut niin siistiä. Arabimaissa kun on joka puolella roskia.












Tässä Maltan ritari
ja
Tepan ritari Mdinan kadulla.





















Rabatin nähtävyyksiä ovat tämä Pyhän Paavalin kirkko ja katakombit, jonne haudattiin kuolleet. Paavalinkerrotaan haaksirikkoutuneen ja asuneen täällä luolassa 60jKr. Lähistöllä oli useampiakin katakombialueita. Me totesimme nähneemme jo yli tarpeen näitä kirkkoja ja katakombitkin on tullut kierrettyä mm. Roomassa. Opaskirjojen mukaan näissä ei ole varsinaista nähtävää, vaan pelkkää luolastoa.












Kolmen tunnin käveleskentelyn jälkeen hyppäsimme taas bussiin ja jatkoimme kierrosta. Nyt kuljettiin läpi keskistä Maltaa, jossa näkyi viljelyksiä, pengerryksiä ja niitä ympäröiviä kiviaitoja. Kovin on pienet peltoläntit täällä ja kivinen maa. Malta tuokin valtaosan elintarvikkeistaan muualta. Parhaillaan kypsinä puissa oli persikoita ja aprikooseja. Viinissäkin jo aika isot vihreät rypäleen alut. Myös oliivipuissa alkaa erottaa selvästi pienet vihreät oliivit. Viljat, se vähä mitä sitä on, on täällä jo puitu. Luonto alkaa jo kuivua, ruohot ovat ruskeita. Ihan kuin olisi jo loppukesä...




Kivimuurien lisäksi saarta halkovat puolustuslinjat. Ne ovat paksuja muureja. Briti ovat rakentaneet ne, samoin kuin linnakkeita 1800-luvulla






Siellä täällä, keskellä ei mitään, on näitä, yleensä Madonna-patsaita. Niiden juurella on aina kynttilöitä ja tuoreita kukkia, joten ilmeisesti niillä käydään rukoilemassa päivittäin.




Loppureitillä ei ollutkaan muuta nähtävää kuin nämä, mutta niin vain taas päivä vierähti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti