Sivut

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Gibraltar



Gibraltarille teimme päiväreissun San Juanin aattona.


Aurinkorannikolla
paistoi aurinko,
mutta, yllätys, yllätys
Gibraltarilla oli ihan
englantilainen sää,
sumua, melkein tihkui vettä.
Ilmeisesti tuo kukkula saa kostean meri-ilman tiivistymään. Iltapäivästä sumu sitten hälveni ja aurinko tuli täälläkin esiin.
Itselläni oli aivan toisenlainen mielikuva Gibraltarista. Se onkin kukkula niemen kärjessä. Mantereesen sen yhdistää kapea maakaistele, jolle on rakennettu lentokenttä sen poikki. Kenttää varten on pengerretty merenlahtea, jotta siitä on saatu riittävän pitkä. Gibraltarin niemi rajoittuu Espanjan La Linean kaupunkiin, joka näkyy tuossa oikella olevassa pienessä yläkuvassa kukkulan edustalla. Toisella puolella puolestaan Algecirasin kaupunki
Koska Gibraltar kuuluu Britaniaan, sen itsenäisenä osana, oli sinne mennessä ja tullessa passitarkastus. Reissulla sai siten tehdä myös verovapaita ostoksia.
Gibraltarin pinta-ala on vain n. 6 neliökilometriä, ja se on suurimmaksi osaksi kukkulaa.
Kukkulaan on kaivettu luolastoja, suurin osa toisen maailman sodan aikana. Louhinnasta saadulla kiviaineksella on täytetty niemen lännen, eli Algecirasin puolesita rantaa. Tänne on rakennettu uutta asuntoaluetta, jonka kattohuoneistot ovat kuulemma arabisheikkien suosiossa.









Paikka oli Pikku-Britania, paitsi että liikenne oli oikeanpuolesta.










Gibraltarin kuninkaallisen rykmentin vahdinvaihto Kuvernöörin palatsin edessä. Näillä ei ollut karvahattuja päässä...









Tietysti englantilaiset puhelinkioskit. Amiraali Nelson, jonka ansiosta Strafalgarin taistelussa Britania sai Gibraltarin. Nykyään Gibraltarilla on kuulemma 1200 henkinen brittiarmeija, joista suurinosa asuu täällä perheineen.










Iltapäivällä kävimme minibussilla kiertoajelulla. Isoilla busseilla näillä teillä ei pääsisikään. Nytkin liikenne oli pääasiassa yksisuuntaista, etenkin kukkulalla.
Niemen kärjessä kohtaavat Atlantin ja Välimeren vedet. Täällä on majakka Europa Point, joka on kuulemma ainoa Trinity Housen ylläpitämä majakka Britanian ulkopuolella. Majakka on pystytetty 1841 ja näkyy merelle 37 kilometrin päähän. Majakan taakse kukkulan juuren on joku Saudi kuningas (enpä muista kuka) rakennuttanut Moskeijan 1997. Pääosa gibraltarilaisista on anglikaaneja, mutta täällä kuulemma on kaikkien uskontokuntien edustajia, eikä siitä ole mitään ongelmia erkielämässä. Merellä oli utua sen verran, ettei Afrikan rannikkoa näkynyt.











Kiertoajelu jatkui ylös kukkulan rinnettä. Korkeimmalle kohdalle ei siviileillä kuitenkaan ole asiaa.
Kukkulan rinteiltä näkyi hyvin alapuolelle täytemaalle rakennettu alue ja Gibraltarin satama. Vastarannalla on Algeciras. Vilkkaita satamia molemmat.

Gibraltarin ovat ensimmäisenä asuttaneet vakituisesti Maurit.
Koko kukkulaa kiertää linnoitusmuurit, joista osa on Maurien aikaisia, osa myöhempää tekoa. Vain uusi täytemaa-alue ja niemen mantereeseen yhdistävä kaistale jäävät muurien ulkopuolelle. Tämä maurilainen linna kukkulan rinteessä, josta ylhäältä päin kuvattuna näkyy vain osa, on vuodelta 1160. Espanjalaiset valtasivat Gibraltarin Maureilta 1300-luvulla.





Nämä lienenvät Gibraltarin kuuluisimmat asukkaat.

Ne asustavat kukkulan rinteillä ja ovat suojeltuja.

Niitä ruokitaan säännöllisesti,
joten villejä ne eivät ole.

Turisteihin tottuneina ne nappaavat kaiken mahdollisen ihmisten käsistä. Meitä varoitettiin piilottamaan kaikki korut ja roikkuvat esineet ja jättämään laukut yms. bussiin, kun menemme siitä ulos.
Apinakanta on alueelta meinannut kadota. Pienimmillään niitä on ollut vain 24. Nyt niemellä elää yli 400 apinaa kuudessa laumassa.




Kuulemma niin kauan kuin Gibraltarilla on apinoita, se pysyy Britanialla. Todellisuudessa siellä on pidetty useampaankin kertaan kansanäänestyksiä, joissa asukkailta on kysytty mielipidettä Espanjaan liittymisestä. Aina tulos on ollut yli 90% Britanian kannalla.









Kiertoajelulla kävimme myös tuon kalkkikivivuoren sisällä. St. Michaelin luolat ovat luonnon muovaamat tippikiviluolat, jotka jatkavat vielä kasvuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti