Alunperin olimme ajatelleet käydä Aleksandriassa muutaman päivän matkalla. Rautatieasemalla kävimme jo viime viikolla selvittämässä junayhteyksiä. Vuokraemäntämme Catherinen kautta saa valmiiksi tingittyyn hintaa päiväretkiä. Päädyimmekin ottamaan sellaisen, saatiinhan siihen englantia puhuva opaskin matkaan, 900 punnalla koko reissu. Sääkin kun on tuolla pohjoisessa, Välimeren rannalla nyt kylmempi kuin Kairossa.
Matka alkoi aamulla klo 7 ja takaisin palasimme illalla 6 jälkeen. Vaikka matkaa kaupunkien välillä on vain hieman yli 200 km, meni ajamiseen kolme tuntia suuntaansa.
Kaupunkina Keisari Aleksanteri Suuren334 ea perustama Aleksandria vaikutti eurooppalaisemmalta ja siistimmältä kuin Kairo. Nähtävyyksissäkin tulee esiin roomalainen ja kreikkalainen historia, mutta myös turkkilaisten vallan olo on jättänyt jälkensä.
Ensimmäinen tutustumiskohde oli ns. Pompeiuksen pylväs. Tämä 30-metrinen punagraniittinen pylväs seisoo Serapiin temppelin raunioilla.Kuka on piilossa onnea tuottavan skarabeen takana?
Lähistöllä oli myös katakombeja 100-luvulta. Oppaan mukaan ne oli löydetty siten, että aasi oli pudonnut maan alle. Sieltä sitten löytyi n. 800 hautaa. Olettamus on, että ne ovat roomalaisten sotilaiden hautoja. Haudoissa oli sekä kiviarkkuja eli mastaboita, että seiniin koverrettuja hautoja. Seinämaalauksissa kuvattiin muumiointia. Symbolit ja Jumalat niissä olivat sekä roomalaisia että egyptiläisiä. Kai se varminta kun ottaa kaikki huomioon...
Paikassa ei voinut ottaa valokuvia.
Tämän Qait Beyn linnoituksen on rakennuttanut saman niminen sulttaani 1400-luvulla valvomaan satamaan pääsyä.
Montazan palatsi ja puutarha on laaja alue, jossa on myös uimarantoja.
Egyptin viimeinen kuningas, Faruk, oli kuulemma mieltynyt ylelliseen elämään ja naisiin. Aleksandriassa hänellä oli tällainen sievä palatsi laajan puistoalueen sisällä. Alueella oli myös vieraspalatsi, sillä tähän 100 huoneen linnaan mahtuivat vain Faruk ja hänen naisensa. Nyt puisto on virkistysalueena, vieraspalatsi hotellina ja tämä palatsi presidentin käytössä.
Jotta aina ei vain katseltaisi vanhaa, viimeisenä vierailukohteena oli Aleksandrian uusi kirjasto. Se on rakennettu Unescon varoilla 2002 maailmankuulun edeltäjänsä paikalle. Todella kaunis rakennus olikin niin sisältä kuin ulkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti