Sivut

torstai 25. helmikuuta 2010

Hautaudummeko lumeen?


Eilen illalla palasimme kotiin ja mikä näky täällä odottikaan...
Tämän päivän työt näkyvät näissä kuvissa. Oi kuinka kaipaankaan takaisin -arvaa minne?

keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kyprokselta vielä...

Tämä kevät tuntuu uskomattomalta. Miten se voi olla näin pitkällä täällä, vain neljän tunnin lentomatkan päässä Suomen lumikinoksista. Lämpöä on päivisin rannikolla 20 asteen paikkeilla, auringossa enemmänkin. Ensimmäiset mansikat ovat kypsyneet. Niitä ostimme automatkalla tienvarren myyntikojusta.


Viimeisenä päivänä kävimme vielä kävelyllä Pafoksen rannoilla ja tutustuimme näihin vanhoihin mosaiikeihin. Ne ovat 200-luvun roomalaistalojen lattioita. Ei hassumman näköisiä? Rannan alueella oli ennallistettuna 100-luvulta oleva anfiteatteri, jossa saimme testata akustiikkaa.


Agia Solomonin katakombista löytyi maanalaisia huoneita, joissa oli ikoneita seinällä sekä kirkasvetinen lähde. Uskomus on, että silmäsairauksista paranee pesemällä silmänsä lähteen vedellä ja kuivaamalla ne nenäliinalla, joka sitten rukouksen jälkeen ripustetaan katakombin suulla kasvavaan puuhun. Tällaisia nenäliinapuita näimme muuallakin saarta kiertäessämme.


Maanantaina meillä oli vuokra-auto kolmannen päivän käytössä. Silloin ajelimme saaren keskustaan, Troodos-vuoristoon. Saaren korkein paikka on Olumpos-vuori 1951 metrin korkeudessa. Siellä maa oli jäässä ja pohjoisrinteeltä löytyi sen verran lunta, että sai heitettyä lumipallon. Paikallisesta laskettelurinteestä näkyivät lumet jo sulaneen pois. Vuorelta oli näkymät sekä saaren pohjoisosaan, turkkilaisella puolella olevalle Morfunlahdelle, että etelään Episkopin lahdelle. Täällä ylhäällä kasvoi vain havumetsää, maa oli karua ja kivistä.

Matkalla vuorelle tie kiemurteli rinteitä ylös. Maisemat olivat upeita. Kirsikkapuut kukkivat. Appelsiinit olivat kypsinä puissa. Viiniviljelyksiä oli pengerretty rinteille ja tulipa vastaan vuohilaumakin. Tie oli välillä kapeaa ja huonokuntoista. Kylien kohdalla mentiin kapeita kujia pitkin.




sunnuntai 21. helmikuuta 2010

KEVAT Kyproksella

Taalla Pafoksella on jo kevat, melkeinpa kesa - suomalaisen mielesta. Taalla kukkivat parhaillaan kirsikkapuut ja monet kukat. Niittyjen heina on pitkaa kuin Suomessa juhannuksen aikaan. Taalta on bongatttu paljon uusia tuntemattomia kukkia samoin kuin tuttujakin. Syklaamit kasvavat ja kukkivat parhaillaan karuissa kivikoissa. Unikot kukkivat punaisena jne.
Pafoksen kaupunki on viela osittain talvilevolla. Monet ravintolat avaavat vasta oviaan. Paikalliset ovat pukeutuneet lampimiin talvivaatteisiin. Lampoa on kuitenkin jo yli 20 astetta. Suomalaiselle kesakeli. Illalla auringon laskiessa tosin tulee akkia kylma.





Nama kuvat ovat Pafoksen Kuninkaiden Haudoilta. Kuulemma se on kuolleiden kaupunki, jota kutsutaan tuolla nimella. Vanhoja hautoja, muttei kenenkaan kuninkaallisen.

Autoajelulle lauantaina:
Esko on rohkea ja uskalsi lahtea ajamaan vaaralla puolen tieta: taalla on vasemmanpuoleinen liikenne ja autoissa ratit vaaralla puolella.
Suuntasimme saaren luoteisosaan Amakasin niemelle. Siella kun oli tama Afroditen kylpyla. Sen vedella peseytymalla nuortuu. Tietysti Tepa heti kokeilemaan. Harmi, etta kylpeminen oli kielletty, nyt vain kasvot kaunistuivat!
Mukava siella oli kavella ja katsella maisemia. Ilma oli lammin ja aurinkoinen. Tuoksui kesalle!



Tama pieni kalasatama Agios Georgios loytyi matkan varrelta.


Tanaan lahdimme "sunnuntai-ajelulle" Pafoksesta Limasoliin pain. Lahella Limasolia loytyi tallainen 1400-luvulla rakennettu Kolossi-linna. Sen pihalta bongasimme myos linnanneitoja.

Rantatieta paluumatkalle. Matkan varrella monenlaista nahtavaa ja ennen kaikkea mahtavia maisemia. Tie vuoroin nousi ja vuoroin laski kukkuloilla. Muinainen Kurionin kaupunki on mykenelaisten 1200 ea. perustama. Se on ollut myos roomalaisten asuttama. Kauniin amfiteatterinkin ovat sinne pystyttaneet. Kristitty kaupunki siita on tullut 300-luvulla ja sen jalkeen onkin kaynyt huonosti... Maanjaristys on tuhonnut sen 365. Nyt kaupungin rauniot ovat todella korkealla kukkulalla. Aiemmin lienee merenpinta ollut korkeammalla?


Korkealla kukkulalla oli myos Apollo Hylanteen, metsan jumalan Temppelin rauniot.

Paivan paatteeksi ehdimme viela kuvata rantaa, jossa Afroditen uskotaan syntyneen.

Terveisia Kaikille!!

torstai 11. helmikuuta 2010

Salzburgissa

Asumme tällaisella "omakotitalo" alueella kolmen kilometrin päässä ydinkeskustasta.
Eilen söimme "Ketun kellarissa".

Muutama päivä on täällä kierrelty katselemassa kaupungin elämää ja nähtävyyksiä. Museoita täällä piisaa. Me ollaan tähän mennessä käyty Mozartin syntymäkodissa, Mozartin asunnossa, Salzburg-museossa, Salzburgin Katedraalissa ja Luonnontieteen museossa. Kaikissa on ollut hyvin järjestetyt ja opastetut näyttelyt. Mielenkiintoisia ja erilailla toteutettuja kuin museot yleensä.

Kaupungilla ollaan lähinnä käyty kahviloissa, joita täällä on todella paljon! ja ravintoloissa. Yllätys oli se, että täällä nuo paikat ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Ruoka on kaupassakin halvempaa, mutta etenkin noissa kahviloissa ja ravintoloissa hintaeron huomaa.
Esim. Vanhan kaupungin sydämessä, kallemmalla turistipaikalla tunnelmallisessa vanhassa kahvilassa kaksi capuccinoa + Mozart- ja Sacherkakun palat maksoivat yhteensä 12€. Kahden hengen ruokailu juomineen on maksanut 15-25€ yhteensä paikasta ja ruuasta riippuen.
Ihanaa on ollut se, että täällä on kaikkialla pieniä leipomoja, joista saa aamuksi tuoreet sämpylät. Ja näkisittepä ne pulla ja leivostiskit...



Kaupunkia halkoo Salzach-joki ja sen ympärillä kohoavat korkeat kukkulat, uuden kaupungin puolella Kabuzinerberg ja vanhan kaupungin puolella Mönchberg. Tuolla Mönchbergin laella kohoaa komea linnoitus, jonka vanhimmat osat ovat 1000-luvulta. Linna on ollut paitsi puolustusta varten myös asuntona/palatsina Salzburgin Arkkipiispolle, jotka ovat tätä aluetta hallinneet. Linnoitukselta oli komeat näköalat kaupunkiin.





Vanhasta kaupungista löytyy kaikenlaisia kauppoja. Joulukauppa ja pääsiäiskauppa ovat auki koko vuoden. Tietysti turisteille on tarjolla kaikkea mahdollista Mozart-kamaa: suklaakuulat, sateenvarjot, T-paidat, kassit ym.,ym...